Subscribe:

duminică, 8 august 2010

Ciclama

Cyclamen1_b

Se cunosc circa 20 de specii din aceste plante ce dezvolta tubeculi mari si rotunjiti, originare din insulele din estul Mediteranei, din Siria, Palestina. Pe continetul nostru au patruns destul de tarziu, prin anii 1600. Sunt raspandite in cea mai mare parte a globului terestru, preferate ca plante de apartament, dar si de gradina, ideale pentru razoarele aflate la umbra. Datorita aspectului lor diafan, au atras interesul cultivatorilor, obtinandu-se diverse varietati, cu flori simple, in forma de fluturi, duble sau incretite, rasucite sau franjurate.

cyclamenTuberculii se ingroapa in pamant la o adancime egala cu raza lor. Frunzele sunt rotunjite, usor carnoase, colorate in verde inchis, adesea patate de o stridenta zona mai deschisa, colorata in verde-argintiu.

Florile de ciclama apar in grup, in mijlocul frunzelor, crescand mai inalte decat acestea cu cativa centimetri. Sunt de diferite culori, de la tonalitati de roz si rosu, la alv sau violet, unele prezentand chiar doua culori. Petalele ciclamei sunt orietate in sus, daruind florii o forma aparte, inconfundabila. Inflorescenta acestei apreciate plante de apartament dureaza mai multe saptamani, din septembrie pana primavara viitoare.

Ciclama de interior

Ciclamele semirustice din zonele friguroase trebuie cultivate in perioada iernii in interiorul apartamenului, in ghivece. Vara, ele trebuie udate abundent. Iarna, in schimb, temperatura optima pentru buna lor dezvoltare este de 18-20º C si nu trebuie sa scada sub 15ºC.

Se uda cu regularitate, dar numai atunci cand pamantul este bine uscat, evitandu-se stagnarea apei in farfurioara de suport sau udarea excesiva a frunzelor. Ciclamele de interior sufera mult din cauza aerului prea uscat, motiv pentru care este indicat sa fie pozitionate departe de calorifere, sobe sau alte surse de caldura, vaporizand cu regularitate apa pe frunze.

In timpul inflorescentei, se va vaporiza apa, deoarece ea tinde sa pateze petalele. Pentru a mari umiditatea din aer, se pot pune ghivecele in vase ce contin argila expandata (cheramzit), introduse in apa: in acest fel apa evaporandu-se, va umidifica ambientul, fara a intra in contact cu radacinile plantei.

Cum se poate face ca planta sa reinfloreasca?

Odata ce inflorescenta s-a terminat, in general spre februarie-martie, ciclama trebuie mutata intr-un mediu neincalzit sau, pentru cei ce au, din fericire, o sera rece. Udarea trebuie sa fie mult redusa,iar atunci cand planta nu mai produce frunze (de obicei spre luna iunie) se va intrerupe complet.

In luna august se golesc ghivecele si se scot tuberculii. Se taie radacinile batrane si se planteaza tuberculii intr-un pamant bogat in substante organice cu frunze de fag si nisip. Udarea trebuie sa fie din nou abundenta.

Cyclamen persicum- Cyclamen_b

Multiplicarea

Ciclamele se reproduc doar prin seminte. Tuberculii nu se reproduc si nu se pot diviza. Semintele se recolteaza vara. Ciclamele de apartament, pentru a produce seminte trebuie sa fie polenizate. Cum se poate realiza: cu o pensula mica se preleveaza polen de la antere (partea terminala si mai umflata a staminei, unde se afla polenul) si se depoziteaza pe stigmat. Astfel vor fi semanate semintele in luna septembrie.

Paraziti si boli

Ciclama este o planta ce nu e atacata prea des de paraziti. Unori, poate fi victima unor afide sau acarieni: in acest caz, se recomanda utilizarea unui antiparazitar specific. Se teme insa de putrezirea radacinilor si de botrite, boli provocate de ciuperci ce se dezvolta in cazul undei excesive udari, a unui substrat slab drenat si a lipsei de ventilatie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu